
Białko – to przede wszystkim materiał budulcowy wszystkich tkanek i pomaga m.in w:
• regeneracji
• redukcji tk. tłuszczowej
• rozwoju masy mięśniowej
• przyroście siły
Główne źródła białka to m.in: Jaja, ryby, mięso (kurczak, wołowina), sery (żółty, biały), jogurt grecki, odżywka białkowa
W przypadku sportowców lub osób bardzo aktywnych fizycznie próbujących stracić jak najwięcej tkanki tłuszczowej przy jednoczesnym zachowaniu jak największej masy mięśniowej, dziennie spożycie powinno się kształtować w przedziale 1,5−2,2 g/kg masy ciała (podając przelicznik kg masy ciała, bierze się pod uwagę suchą masę mięśniową).
Stosując odżywkę białkową w celu przyrostu masy mięśniowej zaleca się uzupełnianie po treningu ok 30 g białka + węglowodany. Jeśli dzienne zapotrzebowanie na białko realizowane jest w ramach pożywienia, dodatkowa suplementacja odżywką białkową nie jest potrzebna.